P
ă
m
â
n
t
u
l


Misiunea noastră din Haiti a început în Carrefour, apoi a continuat în Port-au-Prince, Pétionville, pentru a se stabili în final în Croix des Bouquets în zona Dumay, o zona foarte saracă la poalele munților.

Această regiune este lipsită de orice școală sau structură medicală.

Cereasca Protectoare a Misiunii, Fericita Fecioară Maria, a auzit cererile poporului său suferind de malnutriție, lipsa de educație, sărăcia extremă și lipsa oricărui sprijin în nevoile materiale și spirituale.

Incă de la început, ascultând de acest apel, Monseniorul Jean Marie a trimis câtevă călugarițe

M
a
r
i
e
i

ca să aibă grijă de orfani și de copii săraci și în


pofida lipsei de mijloace materiale, numărul copiilor a crescut iară și iară pe măsura extinderii dintr-un loc în altul.

Deja, mai mult de douăzeci de copii abandonați și-au găsit un adăpost în sânul Fraternite Notre Dame, noua lor familie unde primesc și dragostea și educația pe care n-au avut-o niciodată. Majoritatea dintre ei ar fi murit fără ajutorul Fraternite Notre Dame.

Inceputurile sunt foarte grele și Fraternite Notre Dame a trăit în sărăcie, încredințându-se în mâinile Providenței.

In 1997, terenul unde se găsesțe actuala misiune Fraternite Notre Dame a fost donat de un locuitor generos al localității Croix des Bouquets.

Mulțumită grijii Providenței, de-a lungul anilor, ajutorul oferit de diferite contingentele de militari și jandarmi veniți în cadrul misiunilor Națiunilor Unite, consulatelor, ambasadelor, organizațiilor internaționale, binefăcătorilor haitieni sau străini, într-un cuvânt tuturor acelor donații generoase din inimă au transformat acest deșert într-un loc de pace și refugiu pentru toți cei ce suferă.

Tăiată din Port-au-Prince, regiunea suferă de izolare, mai ales din cauza râului imprevizibil când plouă și care nu poate fi trecut.

La misiune, prima clădire a fost ridicată, 2 fântâni au fost săpate și un pod oferit de Ambasada Japoniei trece canalul înspre misiune.

UNICEF a donat o cisternă de 34.000 de litri, rezervorul ideal de apă. Au fost amenajate bărăci ca și dormitoare, bucătărie, capelă...

Pe atunci misiunea arăta ca o tabără militară când prietenii noștrii




Marinarii americani au început să construiască școala atât de dorită: 12 clase în 3 clădiri! O adevărată minune... și pentru bună dispoziție o povestioară:

"După apusul soarelui, la misiune, drăguțul nostru porc a scăpat vigilenței copiilor din misiune și a fugit pe câmp fără ca nimeni să-l prindă sau să-l vadă. Copiii, Surorile cu sutanele în vânt, militarii, toată lumea fugea în toate părțile...

Militarul în gardă, sus în turnul de veghere, și-a luat binoclul cu infraroșii și i-a ghidat pe copilași în căutarea porcului: fugiți pe acolo!

Oh, l-ați pierdut! Mai repede! In sfârșit totul s-a terminat în râsul general al militarilor, al călugărițelor și copiilor cu respirația tăiată de alergătură. Porcul nostru obraznic ... a fost readus în adăpostul lui!"


Călugării Fraternite Notre Dame au construit orfelinatul cu ajutorul zidarilor din Dumay.

Trebuie subliniat că aici căldura toridă acoperă țara însorită și uneori ploile torențiale acoperă pământul cu o oglindă de apă. Călugării și preoții din Fraternite Notre Dame își dau toată energia lor pentru a ridica zidurile orfelinatului și dispensarului pentru a oferi ajutorul medical de bază bolnavilor.

Pentru călugări și călugărițe, viața în Haiti este foarte grea, bineînțeles fără curent electric; un singur generator furnizează energie electrică pentru Misiune. Drumurile asfaltate sunt foarte rare și vehiculele sunt afectate și se strică deseori. Incărcat de materiale, se treceți râul cu mașina 4 X 4 (deja obosită), și timpul curge și aveți pană și vă înpotmoliți în noroi! Trebuie șa căutați ajutor!

Inchipuiți-vă călcarea hainelor! Cu un fier cu cărbuni la lumina lămpii cu petrol! "Bucăți de carbune cad pe haine și o adiere de vânt stinge lampa." Este doar o problemă de răbdare...

Amintiri din Misiunea din Haiti.

Educația este o muncă zilnică cu copii de la cei mai mici până la cei mai mari; trebuie să formam oameni care să știe să ridice o țară care să asigure educație și sănătate pentru toți.

Una dintre Surori ne-a spus o scurtă povestioară: vorbind cu micul, dar ștrengarul François, văzându-i mâinile murdare la masă, Sora l-a întrebat:
- Te-ai spălat pe mâini?
- Sigur că da! A răspuns copilul cu fețișoara lui veselă.
- Când? L-a întrebat Sora mirată.
- Ieri!

Orice comentariu este de prisos. Educația le aduce deasemenea și simțul datoriei față de Dumnezeu și față de aproapele, să învețe să trăiască cu ceilalți, să învețe mila.

Zilele care trec aduc deseori și povești triste, cum ar fi cea a unei fetițe de 2 ani ce suferea de hidrocefalie și care a fost alungată din spital, dar pe care am primit-o la Misiune.

Un alt bebeluș, de doar câteva luni, o fetiță, abandonată în spital, handicapată din cauza meningitei a fost primită de Fraternite Notre Dame in extremis, și care în pofida handicapului, crește cu demnitate, înconjurată de afecțiunea Surorilor.

La Misiune, Surorile se dedică în înrtegime, zi și noapte copiilor handicapați și celor orfani. Aceasta înseamnă multă muncă și abnegație.

Micul Iosif, încredințat de tatăl său (văduv în acea perioadă, acum decedat) era numai piele și oase; la 1 an și jumătate încă nu mergea și cine-l privea era cutremurat. Astăzi el este un băiat sănătos.

Câte familii nu-și pot trimite copii la școală pentru că trebuie să treacă râul învolburat; ei trebuie să se scoale la 4 dimineața să-l ocolească sau să-l treacă cu copii în spate pentru a ajunge la școala situată la 8 km.

Nici o săptămână nu trece fără ca să oameni se ne ceară să primim unul sau mai mulți copii pentru multe motive toate acceptabile: lipsa banilor, lipsa hranei, copilul e bolnav sau muribund..., mama este prea tânără poate 13 sau 14 ani!

Poate deja are 2 sau 3 copii! Și-a pierdut mințile, copilul a fost găsit viu într-o carcasă de mașină în stradă, mama a murit la naștere, micuțul este handicapat...